Consultori laboral (FAQ)

El comitè d'empresa obre aquest consultori amb l'objectiu de respondre totes aquelles consultes sobre temes laborals relacionades amb la problemàtica de la nostra empresa. Comptem amb el nostre coneixement i, si s'escau, amb la col·laboració del Gabinet Jurídic de la Federació de Serveis Financers i Administratius de Comissions Obreres. Alhora aquest espai pretén rebre les queixes i els suggeriments que considereu important fer-nos arribar per tal de millorar la comunicació entre els treballadors/es i la seva representació en el comitè.

Les consultes o opinions que considerem més interessants seran publicades en aquesta pàgina, tot respectant, si així ho desitja, l'anonimat de la persona que ens adreci la comunicació.

Índex de matèries

Maternitat i paternitat

En absolut. El conveni del sector en el seu article 38.2 recull la possiblitat que has esmentat, i com que aquest conveni s'aplica sobre la totalitat de la plantilla, és evident que pots exercir aquest dret amb tota tranquil·litat.   

La llei 39/99, de conciliació de la vida familiar i laboral de les persones treballadores, afegeix un nou apartat a l'article 37 de l'Estatut dels Treballadors. En aquest apartat es detalla que "la concreció horària (...) correspondrà a la treballadora", que haurà de preavisar l'empresari amb quinze dies d'antelació la data en què tornarà a fer la jornada habitual. Cas de discrepància, la cosa es complica, ja que caldria anar a la jurisdicció competent a través del procediment que estableix la Llei de Procediment Laboral (article 138 bis).   

Aquest dret està recollit a l'Estatut dels Treballadors i hi té dret qualsevol treballador o treballadora, independentment del conveni a què estigui adscrit. La reducció de la jornada de treball, amb disminució proporcional del salari, pot ser d’entre un terç i la meitat de la durada de la jornada. Cal notificar a l’empresari, amb 15 dies d’antelació, la data de reincorporació a la jornada ordinària.

El tema de les llars d'infants a les empreses no és fàcil: hi ha un munt de "pros i contres" i alternatives; fa temps que hi estem donant voltes i encara no hem pres una decisió. El que si et podem avançar és que el nou edifici no té prevista la instal·lació de cap servei com el que esmentes i que, fins al moment, la Direcció no ens ha consultat absolutament cap tema relacionat amb l'edifici (ni tan sols els de Seguretat i Higiene, tot i que la llei els obliga a fer-ho).

Permisos i llicències (casament, trasllat, etc.)

Així és, d'acord amb l'article 22 del conveni del sector, les treballadores i els treballadors que tinguin una antiguitat superior a un any poden gaudir d'un permís sense sou per un període màxim d'un mes i un sol cop cada any. Aquest període podrà ser fraccionat en dos períodes de com a molt quinze dies, un per cada semestre de l'any. 

Malauradament hem de comunicar-te que ni l'Estatut dels Treballadors ni el nostre conveni sectorial recull cap tipus de llicència o permís per assistir al casament d'un parent sigui quin sigui el grau d'afiliació o cosanguinitat que hi hagi amb l'esmentat parent. Hauràs de demanar un dia de llicència o vacances a la teva/el teu cap.

Ens sap greu informar-te que a l'article 23 apartat d) del conveni del sector no es diferencía entre canvis de domicili a la mateixa o altres poblacions; per tant, hem de donar la raó a personal: et correspon 1 dia de permís retribuït.

Jornada, horaris i torns 

D'acord amb l'article 41.1 de l'Estatut dels Treballadors, el canvi d'horari implica una modificació substancial de les condicions laborals. T'ha de ser notificat amb una antelació mínima de 30 dies a la data de la seva efectivitat. Pots negar-te a acceptar el canvi: aleshores tindries dret a rescindir el teu contracte i a percebre 20 dies de salari per any de servei, amb un màxim de 9 mesos. Si no vols rescindir el contracte perquè consideres que la modificació no està prou justificada, pots impugnar-la davant la jurisdicció competent. 

Naturalment. L'horari intensiu no és obligatori, de manera que es pot continuar fent jornada partida sense problemes.  

Tiquet menjador

El pacte de canvi de condicions laborals d'octubre no fa cap esment sobre la pèrdua d'aquest dret. Per tant, l'empresa ha de proporcionar-te un tiquet menjador per cada dia de juny i setembre que facis jornada partida. 

L'única compensació a què tens dret és el tiquet menjador. La teva/El teu cap han de fer la corresponent sol·licitud a l'àrea de Personal perquè et sigui abonat un tiquet menjador per dia de curs.  

El conveni del sector no preveu cap tipus d'ajuda en aquest sentit, per bé que la reclamació d'aquest dret és un tema que posarem sobre la taula de negociacions amb l'empresa. 

Altres

Ja fa uns anys que l'empresa va començar a emprar aquest sistema. És legal i s'utilitza a tot arreu per evitar que el personal més ben format se'n vagi de l'empresa amb facilitat. Si et dóna temps (abans de signar-lo) de fer-nos arribar una còpia del "pacte/contracte", podríem revisar que s'ajusta a dret, però ja t'avancem que els que hem vist fins ara són relativament correctes.

La gent de Conveni 1 no en té, de triennis. Ara bé, el conveni sectorial al qual estem adherits preveu aquest punt i, per tant, el concepte antiguitat o trienni haurà de tornar a aparèixer a les nòmines. Tot i això, el mateix conveni estableix que TOTS els complements son absorbibles i compensables, per tant pots comptar que la inclusió dels triennis no suposarà (en principi) cap augment de sou.

 

Si teniu cap consulta sobre temes laborals, envieu-nos un correu a Bustia CI Comite o al nostre usuari de yahoo